Sunday, December 23, 2012

Singapura Juara Piala AFF Suzuki 2012KUALA LUMPUR - Singapura mengesahkan mereka adalah kuasa baharu bola sepak Asia Tenggara apabila merangkul kejuaraan Piala Suzuki AFF buat kali keempat, biarpun tewas 1-0 kepada Thailand pada perlawanan akhir kedua di Stadium Supachalasai, semalam.
Singapura yang diasak hebat sepanjang perlawanan bernasib baik kerana datang ke Bangkok bersama bekalan kemenangan 3-1 yang dicatat di tempat sendiri minggu lalu, sekali gus muncul juara menerusi agregat 3-2.

Kejayaan itu bermakna Singapura muncul negara paling banyak memenangi Piala Suzuki AFF, diikuti Thailand sebanyak tiga kali, manakala Malaysia dan Vietnam, masing-masing satu kali.

Sementara impian Thailand yang mahu menamatkan kemarau kejuaraan selama sepuluh tahun tidak kesampaian selepas kali terakhir memenanginya pada 2002 dan terus kempunan dalam aksi perlawanan akhir sebanyak tiga kali berturut-turut (2007,2008 dan 2012).
Ketinggalan dengan dua gol, Thailand mengasak bertalu-talu ke kubu pertahanan Singapura semenjak awal permainan lagi melalui beberapa pergerakan bahaya yang diatur oleh Pichitphong Choeichiu dan Jakkraphan Pornsai.

Tandukan Pornsai hampir meletakkan tuan rumah di hadapan pada minit ke-17 ekoran kesilapan Izwan Mahbud yang gagal menumbuk bola keluar dengan kemas namun mujur palang menyelamatkan pintu gol Singapura.

Seminit sebelum perlawanan babak pertama berakhir, Kirati Keawsombut memecahkan kebuntuan dengan tandukan kencang berpunca daripada situasi sepakan penjuru sekali gus melonjakkan kembali moral pemain-pemain Thailand.

Namun, Kirati mensia-siakan peluang keemasan meletakkan Thailand di hadapan selepas percubaannya tidak menepati sasaran dan melepasi palang gol pada minit ke-66.

Pertahanan Singapura berjaya mengawal tekanan yang dilancarkan oleh tuan rumah sehingga penghujung perlawanan apabila mampu bertahan dengan baik untuk menghampakan jurulatih Thailand, Winfried Schafer dan 20,000 penyokong setia skuad Gajah Perang tersebut.

Ketua pasukan Singapura, Shahril Ishak dipilih sebagai Pemain Paling Bernilai (MVP) manakala penyerang Thailand, Teerasil Dangda muncul penjaring terbanyak kejohanan.

Malaysia yang kecewa gagal mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki AFF pada tahun ini meraih Anugerah Fair Play (permainan bersih).

No comments:

Terbaik Dari Ping Busuk