Wednesday, December 21, 2011

Facebook Berwajah Baru Lagi ?

Apa benda yang berwajah baru tu?...korang ingat lg x? rasanya tak sampai setahun Mark Zuckerburg memperkenalkan format baru untuk muka buku ni..sekarang En Mark cuba nak memeningkan kepala korang lagi..Gua maksudkannya Facebook Timeline.



Apa itu Facebook Timeline?

Facebook timeline adalah sebuah alat untuk korang menggariskan masa tanpa menggunakan pembaris?...hahah..gurau jer...Facebook seperti yang korang tahu diasaskan oleh En Mark Zuckerburg. jadi beliau lah yang bertanggungjawab mencipta format baru ni yang dipanggil Facebook Timeline. 

Facebook Timeline bermaksud kronologi dalam facebook profile. Ia diperkenalkan pada hujung bulan september 2011 kepada pembuat2 aplikasi facebook.Dalam pada masa itu, ada segelintir pengguna facebook yang bijak pandai seperti korang dah mula mencuba aplikasi  Facebook Timeline ni walaupun ianya belum dirasmikan lagi Mark Zuckerburg telah mengumumkan penggunaan Facebook Timeline ini secara meluas bermula 22 Disember 2011. 

Gua rasa fungsi terbaru ni bakal memberi impak yang besar kepada pengguna-pengguna facebook kerana ianya agak memeningkan kepala. (Bagi pendapat gua ler). Kerana profile page korang secara kesuluruhannya akan berubah dan tak sama seperti dulu. dan korang takkan dapat kembali ke format asal. Jadi biasakan la diri tu dengan fungsi terbaru ni. Lama-lama nanti biasa la tu..Jangan dok komen jer..hheehe Seperti biasa la, sesuatu bendayang baru diperkenalkan  mesti ada kelebihan dan kelemahannya. nak tau jom baca text kat bawah ni pula.

Kelebihan Facebook Timeline

Kelebihannya korang boleh letak cover ala2 banner macam dalam blog. Kalau tak nak letak cover pun boleh. xda masalah pun. Abaikan je. En Mark x marah punya. hehee..Dah  macam blog plak boleh men letak cover ni kan.Nasib baik x leh letak ads..hehe.. Bila korang letak cover ni, nampak menarik jugak...lebih2 lagi bila kalau korang jadi kan facebook ni sebagai medan promosi business, boleh jadikan cover ni untuk promote business korang. Kawan2 buka je profile korang terus terpampang cover ni yang agak besar juga 

Kelemahan Facebook Timeline

Kelemahannya kawan 2 korang leh baca status lama korang yang dah basi tu kerana ianya teralu terdedah..sapa2 pun leh baca. jadi kemungkinan boleh mendatangkan masalah pada pasangan yang sedang bercinta. ianya boleh mendatangkan prasangka buruk kepada pasangan.lagi satu kelemahannya, korang perlu setting kembali privacy korang.hummm..

Nak mengaktifkan Facebook Timeline?

Klik aje di sini - FACEBOOK TIMELINE

Akhir kata dari gua...majulah sukan untuk negara!!! Biasa-biasakan la diri tu dengan fungsi terbaru dari facebook ni yer...Malaysia Boleh!! Santai!!!










No comments:

Terbaik Dari Ping Busuk